photo_expertises.jpg

Blog

Een webservice testen, hoe pak je dat aan?

Geschreven door Stephan Dijkman op 18 augustus 2016

Nu je de risico’s met betrekking tot een webservice in kaart gebracht hebt, is de vraag “Hoe test je een webservice?”. In deze blog geef ik je tips waar je op moet letten bij het testen van een webservice, welke testtechnieken je kunt toepassen, wat veel voorkomende bevindingen zijn en welke tools behulpzaam zijn.

Lees verder

Onderwerpen: Testen, Service Virtualisatie

Wat jij als tester kunt leren van het succes van Airbnb

Geschreven door Ric Gielen op 11 augustus 2016

Het succes van Airbnb werkt aanstekelijk, heb ik deze zomer ervaren. Een vakantieadres was snel gevonden, werd in enkele muisklikken probleemloos geboekt en voldeed ter plekke aan alle verwachtingen. Voor herhaling vatbaar dus! Het afhalen van de vooraf geboekte huurauto op de luchthaven ging daarentegen iets minder soepel. Ik sloot aan achter een enorme, onoverzichtelijke wachtrij voor drie balies, die samen zo’n tien verhuurbedrijven vertegenwoordigden. Vier baliemedewerkers behandelden elke nieuwe klant met een moedeloos stemmende ongeïnteresseerde blik. Na bijna drie (!) uur kon ik de sleutel van de huurauto in ontvangst nemen. Dat moet toch anders kunnen, zou je denken.

Lees verder

Onderwerpen: Security

Functioneel beheer, ondersteun het gebruik ook binnen Agile/Scrum

Geschreven door Henri Huisman op 04 augustus 2016

Het beheerlandschap is volop in beweging. De snelle ontwikkeling en acceptatie van Agile/Scrum als standaard voor softwareontwikkeling, botst met de structuren waarmee organisaties zich de afgelopen jaren hebben ingericht. In eerdere blogs benoemde ik dat Functioneel Beheer aan de slag moet om aansluiting te zoeken en gaf ik handvatten om dit vorm te geven. In deze blog ga ik op de barricaden staan voor een belangrijk onderdeel van functioneel beheer: het ondersteunen en optimaliseren bij het gebruik van informatievoorziening. Dit dreigt namelijk bij veel organisaties onder te sneeuwen in de drang naar wendbaarheid.

Lees verder

Onderwerpen: Functioneel Beheer

Maakt user experience een innovatie succesvol?

Geschreven door Marcel Schaar op 28 juli 2016

Thomas Alva Edison en Steve Jobs zijn uitvinders die met hun vernieuwende inzichten ons leven een stuk aangenamer hebben gemaakt. Waarom noem ik hen? Omdat ik het over innovatie wil hebben. Bij innovatie denk ik in eerste instantie aan uitvinders. Dat doe jij misschien ook. Maar dat innoveren méér is dan uitvinden, is niet bij iedereen bekend. Wat maakt een innovatie succesvol?

Lees verder

Onderwerpen: Business analyse

Blockchain gaat de wereld veranderen en Valori helpt mee

Geschreven door Jaap van der Leer op 21 juli 2016

Soms ontstaat er een technologie die het in zich heeft de toekomst te veranderen. Blokchain is er daar één van. Simpel gezegd is een blokchain een ondertekend bestand met ondertekende blokken dat op veel computers gedeeld wordt.

Een blockchain heeft bijzondere eigenschappen: het is inherent robuust, heeft een onveranderlijke historie, geen centrale instantie kan de waarheid van een blockchain manipuleren, de hardware is spotgoedkoop en het werkt in real-time. Waarom gaat deze techniek de toekomst veranderen en hoe kan Valori daarbij helpen?

Lees verder

Onderwerpen: Security, Zorg en ICT, digitale transformatie

De handshake tussen Functioneel Beheer en Scrum in de praktijk

Geschreven door Twan van den Bergh op 14 juli 2016

In een eerder blog schreef mijn collega Henri Huisman over de handshake tussen Functioneel Beheer (FB) en Scrum. Hierin beschreef hij tegen welke uitdagingen je als FB aan loopt bij de implementatie van Scrum. Henri erkent dat FB de rol van noodzakelijke stakeholder moet krijgen om onder andere de beheercriteria te kunnen beheersen. Daarnaast geeft hij aan dat FB aanwezig moet zijn bij refinement sessies om invloed uit te kunnen oefenen. In de praktijk zie ik dat dit wel wenselijk is, maar vaak niet mogelijk vanwege capaciteit en functie-inhoud. Als er sprake is van scaled agile (meerdere scrum teams) dan treedt dit effect vaak nog sterker op. Daarom beantwoord ik in dit artikel de vraag hoe je in de praktijk omgaat met die handshake tussen Functioneel Beheer en Scrum.

Lees verder

Onderwerpen: Scrum, Functioneel Beheer

Ketenintegratie in Scaled Agile projecten

Geschreven door Derk-Jan de Grood op 07 juli 2016

Met meerdere ontwikkelteams binnen een project werken, levert integratie problemen op. Dit is onafhankelijk van hoe de teams georganiseerd zijn. Als je feature teams hebt dan werken de verschillende teams tegelijk aan dezelfde code. Werkt de organisatie met component-teams die elk een eigen systeem onder de hoede nemen, dan blijkt al snel dat werkende business processen over meerdere systemen lopen. Ketentesten zijn dan nodig om vast te stellen of de geïntegreerde systemen werken. Hoe breng je ketentesten onder indien er meerdere Scrum teams zijn?

Lees verder

Onderwerpen: Testen, Agile, Scrum

Security Awareness: waarom maken we het cybercriminelen zo makkelijk?

Geschreven door Ric Gielen op 30 juni 2016

Dat je tegenwoordig nergens meer je fiets onbewaakt - of afdoende vastgeketend – kunt achterlaten, is algemeen bekend. Je laat ook geen auto onbeheerd op een parkeerterrein achter, met de raampjes open en de sleutels duidelijk zichtbaar in het contactslot. En wie gaat er op vakantie, terwijl thuis de keukendeur uitnodigend openstaat? Zo naïef zijn we niet meer, velen van ons zijn door schade en schande wijs geworden. Waarom maken we het in de zakelijke wereld de cybercriminelen dan toch zo makkelijk?

Lees verder

Onderwerpen: Security

Het stappenplan ‘Functioneel Beheer van de Toekomst’

Geschreven door Otto van den Hoven op 23 juni 2016

Veel organisaties zijn grote veranderingen aan het doorvoeren in de rol van Informatievoorziening in hun bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan Digitale Transformaties en de introductie van Cloud. Ook in het voortbrengingsproces van Informatievoorziening worden grote stappen gezet. Ter vergroting van de wendbaarheid worden Agile werkwijzen als Scrum en DevOps geïntroduceerd. Meestal is “Change/Vernieuwing” de grote initiator van deze beweging. Duurzame vergroting van de wendbaarheid lukt alleen als er in jouw organisatie optimale aandacht is en blijft voor Run (continuïteit, onderhoud en beheer).

Lees verder

Onderwerpen: Functioneel Beheer

Valori’s Security game voor de zorg gemist? Je krijgt een herkansing!

Geschreven door Jaap van der Leer op 16 juni 2016

Hoe zou het zijn als je computersystemen ten prooi vallen aan hackers, belangrijke data wordt gelekt en je bestanden gegijzeld? Je wenst het niemand toe, maar de deelnemers aan 'Mei een zorg' maakten het mee. Zij participeerden in onze management game en de reacties waren geweldig. Van “Ik heb dat nooit zo geweten” tot “Dat moet Valori vaker doen!”. Hieruit blijkt wel dat iets werkelijk zelf ervaren, veel meer impact heeft dan passief naar een ervaringsverhaal luisteren. Dus wil jij weten hoe het is om een datalek mee te maken? Natuurlijk met het doel om je er in de toekomst tegen te kunnen wapenen. Dan ben je bij Valori Zorg aan het goede adres. Nieuwsgierig? Lees snel verder voor een sfeerimpressie van deze game.

Lees verder

Onderwerpen: Zorg en ICT


Werken bij Valori   blog     Expert podium    blog

     Qualithority     blog

Over Valori

De dienstverlening van Valori beweegt zich op het gebied van Testen, Business Analyse en High Performance Maintenance. En is gericht op geruisloze acceptatie van informatiesystemen.

Via dit blog delen wij onze kennis en ervaringen op deze gebieden.

INNOVATION STARTS WITH TESTING

Bekijk ook onze bedrijfsfilms:

introductie_Valori.png

valori_bedrijfsfilm

Volg ons op:

Onze blogs per e-mail ontvangen?